Nr. 21 (16 decembrie 2004)

 Editorial

La capataiul unui mort urat de toata lumea
de Aneta Grosu

Sambata seara, Staris l–a lasat in pace pe Urecheanu. A fost, probabil, primul program "Rezonans" din acest an in care a lipsit acest subiect si prima seara in care primarul a ramas neinsultat de Moldova 1. Congresul 5 al PCRM a constituit tema predilecta din cadrul "Rezonans"–ului. Pasaje intregi din raportul presedintelui au umplut emisiunea. Un extraterestru pomenindu–se in fata televizorului, ar fi crezut ca a nimerit intr–un paradis in care guvernantii se sacrifica pentru plebe. Cum nu suntem, insa, nici pe departe extraterestri, vedeam lucrurile exact cum sunt in realitate, deloc incurajatoare pentru simplii cetateni. Se vedea de la o posta ca Voronin si–a organizat acest congres, incercand sa–si consolideze armata cu care sa dea o noua batalie electorala. Tot ce a rostit la congres gura lui Voronin a fost un truc ordinar, din cele de care presedintele face uz cu orice prilej. Patosul sau steril semana cu niste vorbe gratuite rostite la capataiul unui mort neiubit de oameni.

Imi aminteam in acea seara de una dintre initiativele de ultima ora ale sefului statului, uitata si aceasta, de rand cu altele, de autorul lor. Acea initiativa se chema "Garantiile proceselor democratice si libertatea mijloacelor de informare in masa". Potrivit acelei initiative, autoritatile statului se obligau sa respecte standardele europene privind alegerile libere si corecte, sa inainteze initiativa de modificare a Codului civil in sensul stabilirii unui plafon al compensatiei prejudiciului moral cauzat de lezarea onoarei, demnitatii si reputatiei profesionale. Iar posturile de radio si televiziune urmau sa respecte standardele institutiilor publice, elaborate de CE si misiunea OSCE din R. Moldova. Dupa lansarea acestei initiative a sefului statului, nu a urmat nici una dintre actiunile promise, iar relatiile dintre putere si opozitie s–au tensionat si mai mult. Astfel, si declaratia comuna a ambasadorilor SUA, UE, CE si OSCE acreditati la Chisinau, privind transformarea Companiei "Teleradio–Moldova" in institutie publica, si protestele fostilor angajati lasa nesolutionat conflictul dintre Compania "Telaradio–Moldova" si ziaristii protestatari, reuniti in cadrul CADUP.

In acest context, si promisiunile facute de Voronin la ultimul sau congres sunt la fel de efemere si irealizabile. Asemeni unor vorbe gratuite, rostite la capataiul unui mort neiubit de oameni.

 
 Social

Sute de britanici lupta pentru un tanar din Moldova
de Alina Radu

imagine
Un tanar din Moldova, care studiaza in Marea Britanie de 4 ani, urmeaza sa fie deportat, in zilele urmatoare, pentru ca nu are acte in regula. El a ajuns in aceasta tara cand avea 15 ani ca emigrant ilegal, devenind in curand cel mai bune elev si student din orasul Bournemouth.

Continuare


 Caravana de Craciun
Maine trecem Nistrul cu Mos Craciun!

Impreuna cu Mos Craciun, cu Sinonimele Limbii Romane, cu cantecele Doinei si ale lui Ion Aldea Teodorovici, cu oameni de cultura si de suflet, maine Ziarul de Garda trece Nistrul. Initiativa noastra de a organiza o sarbatoare pentru copiii din Transnistria a luat proportii spirituale deosebite. Ne–au trecut pragul oameni minunati cu atitudine adecvata fata de copii.

"Sunt si eu din Transnistria si stiu ce grea poate fi copilaria in aceasta zona", ne–a spus Victor Miculet, directorul reprezentantei BMW Moldova, care a daruit copiilor 100 pachete de dulciuri. Cu drag de copilarie a oferit dulciuri si carti colectivul Liceului "Prometeu" din Chisinau. "Dincolo de imposibil" si "Ispita nemuririi" sunt doar doua din titlurile cartilor lui Aurelian Silvestru, care ar putea deveni si genericul actiunii noastre. Stefan Trofim, presedintele Uniunii Participantilor la Conflictul Militar din 1992, a oferit 600 de lei pentru procurarea darurilor de Craciun. Mihai Severovan, consilier municipal, si Valeriu Cosarciuc, deputat, au oferit cate 500 de lei pentru daruri. La actiune s–a alaturat si Victor Stefaniuc de la Teatrul Guguta cu 40 de invitatii la spectacolele de vacanta. Asociatia "Artima" a oferit 30 de ghiozdane pentru copii. Compania "Trimedialmusic" a oferit copiilor casete cu muzica, iar medicul Vera Sali le–a daruit carti si casete cu piesele Doinei si ale lui Ion Aldea–Teodorovici. Libraria "Pro Noi" a trimis seturi de carti pentru toate cele 5 scoli, copiii carora ii intalnim maine. La aceste daruri alaturam si cadourile oferite de sponsorii nostri din saptamana trecuta, pe care i–am nominalizat in ziar.

Ne lipsea doar un Mos Craciun ieri, cand in posta electronica a redactiei a sosit urmatorul mesaj: "Sunt student si nu am bani dar tin mult la Transnistria si la copii, de aceea vreau neaparat sa particip la aceasta actiune. Am costum, barba, toiag si sac de Mos Craciun!". Acesta a fost mesajul lui Ion Mandes, student la Jurnalism si el a completat un mare gol in campania noastra.

Deci, maine, la Cosnita, ne intalnim cu elevii scolilor din Dorotcaia, Parata, Pohrebea, Grigoriopol. In inimile copiilor transnistreni mai e loc pentru surprize si bucurii. Daca in inimile Dvs. e loc de caritate, luati o parte din ea si veniti cu noi, sa trecem Nistrul!

Echipa de Garda


Ziarul de Garda
Site-ul zdg.md nu contine toate articolele si imaginile tiparite in acest numar.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com