Nr. 20 (9 decembrie 2004)

 Editorial

Examenul coruptiei
de Alina Radu

"Te rog, spune–mi doar cat trebuie sa platesc si cui sa platesc, ca sa imi pot aranja fiica la lucru. Nu trebuie sa faci nimic, doar sa imi arati cui sa dau la mana", — mi–a zis cu glas ca de robot unul dintre pedagogii mei.

Nu l–am vazut demult, de ani de zile, si pastram in imaginatie chipul invatatorului meu de atunci, din copilaria mea — cel mai spiritual si cel mai onest. Nu ne obliga sa invatam, pur si simplu, venea la ore cu drag si tot ce ne preda ni se aseza in minte cu tot cu bunavointa lui.

Acum l–am revazut. Ratacea prin Chisinau cu diferite probleme. Era seara tarzie de decembrie si invatatorul meu mi–a batut la usa pentru prima data in viata. Odata cu el, mi–a intrat in casa tot universul intelectualului din satul de azi: o atmosfera de oboseala si tristete fara de sfarsit. S–a asezat pe un colt de scaun si veselul invatator de candva m–a privit cu ochi straini, inramati de pleoape rosii de oboseala de a nu lasa lacrimile sa iasa din temnita in care le–a zavorat. Mi–a spus rugamintea lui scurt, fara cuvinte de introducere, cu glas de robot.

Rugamintea Domniei sale m–a ingrozit. Nu pentru ca mi–a propus sa iau parte la un act de coruptie. Ci pentru ca nu stiam cum as fi putut sa–l ajut. Fiica invatatorului meu, o tanara care a absolvit facultatea de drept in Romania, nu poate fi acceptata de nici o institutie de stat de la noi. Ea e sortita sa someze in Moldova si ca ea sunt sute.

In ziua ceea tocmai ma intorsesem de la Ungheni, unde vizitasem o familie de intelectuali care imi spusesera ca fiica lor, care a absolvit facultatea de jurnalism, dupa ce a batut la tot felul de usi mai bine de jumatate de an, a primit in final o oferta: sa scrie pentru "Comunistul" cu un salariu lunar de 300 lei. Tot in ziua aceea am intalnit o tanara care vorbeste fluent germana, engleza, franceza, spaniola si, desigur, rusa, dar nu are un loc de munca. Ce sa mai zic de tinerii cu universitati in Moldova sau in Romania, daca stiu tineri cu studii la Oxford care nu au reusit sa–si gaseasca un loc de munca aici. Tinerii intelectuali de azi, de rand cu parintii lor intelectuali, dupa toate universitatile pe care le–au facut, au ramas repetenti la o singura, dar principala azi, disciplina — cum, cui, cat si cand sa dai mita ca sa fii primit la lucru. Tot mai multi sustin cu succes examenul coruptiei. Merita sa mai stam de Garda?

 
 Actiune de Craciun

Dati–le mana copiilor transnistreni
de Alina Radu

imagine
Ziarul de Garda continua campania de organizare a unei sarbatori de Craciun pentru copiii din Transnistria. La sfarsitul saptamanii urmatoare intentionam sa vizitam cateva scoli din stanga Nistrului, impreuna cu scriitori, artisti, mosi Craciuni si filantropi. Tudor Tabunscic, vice–presedintele Asociatiei de istorie si cultura "Transnistria" ne–a sugerat sa vizitam copiii din Dorotcaia, Parata, Cosnita si Cocieri, care duc un mare dor de capitala si de surprize de Revelion. Deja mai multe persoane, institutii si intreprinderi si–au anuntat participarea la aceasta actiune. Unele ne–au anuntat singure ca binevoiesc sa ofere ce au mai bun. Am incercat si noi sa contactam mai multi agenti economici, stiind cu exactitate ca produsele acestora sunt in visul de fiecare zi al copiilor. Cerem de la fiecare putinul, astfel incat impreuna sa oferim mai mult. Unii ne–au surprins, raspunzand imediat la cererea noastra, altii ne–au provocat mirarea, oferind mai mult decat am fi asteptat. Altii ne–au spus ca nu "investesc" in Transnistria, altii au intrebat "dar cine dintre sponsori mai participa?". Pledam pentru transparenta totala, de aceea vom prezenta pe rand sponsorii nostri si generozitatea lor.

Teatrul "Licurici"
Cel mai vechi teatru de papusi din Moldova, organizeaza spectacole si festivitati cu Mos Craciun in fiecare an pe tot parcursul vacantei de iarna.

In cadrul campaniei noastre, ofera cate 10 invitatii la diverse spectacole pentru 4 scoli din Transnistria.

Un mare producator de bauturi nealcoolice din Moldova, care a preferat sa nu faca publicitate gestului sau, ofera cate o sticluta de limonada pentru copiii din aceste 4 scoli.

O firma distribuitoare de dulciuri ofera 50 de pachete de dulciuri pentru copiii din Transnistria.

Ion Ursu, Chisinau
Invatator de istorie, tata a doi copii, cititor devotat al ziarelor independente din R. Moldova.

A oferit copiilor din Transnistria doua dictionare explicative ale limbii romane si trei cutii de bomboane.

"Nu pot ramane indiferent fata de copiii care s–au nascut, fara de vina, pe un pamant al faradelegii. Ofer ceea ce pot si apelez la fiecare sa faca ceva pentru sarbatoarea acestor copii," — ne–a declarat Ion Ursu.

Restaurantul "McDonald's"
Lider mondial in domeniul alimentatiei publice, 30.000 restaurante in 119 tari de pe glob, deserveste zilnic 47 milioane de clienti. Adorat de copii pentru Big Mac, Ceesburger, Chicken McNuggets.

A promis copiilor din Transnistria cateva stegulete de hartie si baloane colorate cu emblema "McDonald's". Managerul acestei intreprinderi ne–a spus ca distribuirea gratuita a steguletelor cu emblema restaurantului face parte din strategia de dezvoltare a retelei globale "McDonald's".

Actiunea Ziarului de Garda continua pana la finele saptamanii viitoare. Rugam filantropii sa ne contacteze cat mai repede. Copiii din Transnistria asteapta si cred in bine, iar de Craciun ei ignoreaza proverbul romanesc "La pomul laudat sa nu te duci cu sacul mare".


Ziarul de Garda
Site-ul zdg.md nu contine toate articolele si imaginile tiparite in acest numar.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com