Nr. 19 (3 decembrie 2004)

La Orhei, Donici si Lenin in lupta pentru puterea

Consiliul raional Orhei a emis mai multe hotarari, prin care Casa–muzeu "Alexandru Donici" este trecuta de la o balanta la alta. Ultima hotarare in acest sens a fost emisa acum doua saptamani. Orheienii stiu de ce se da o asemenea lupta pentru muzeu. La mijloc nu sunt nici tablourile clasicii literaturii ruse, nici mobilierul invechit. Motivul e altul.

Schimba Skoda pe Jeep

Odata cu venirea comunistilor la guvernare, puterea raionala la Orhei a fost castigata de "independentul" Eugen Pisov. Despre acesta se stie ca este primul presedinte de raion, care i–a inapoiat lui Voronin Skoda daruita de Craciun. In urma acestui act de "binefacere", s–a decis ca banii pentru automobilele de lux, "daruite" de seful statului, sa fie intorsi din bugetele raionale. Fractiunea "Pro Europa" s–a opus acestei decizii si Pisov s–a vazut obligat sa intoarca "cadoul". Dar nu–i bai, pentru ca "Skoda" a fost inlocuita cu succes cu un Jeep de toata splendoarea, care a devenit "cartea de vizita" a lui Pisov. Consilierii din fractiunea "Pro Europa" au spus ca, la achizitionarea automobilului, nu s–a luat in calcul parerea lor, in schimb banii cheltuiti au fost luati din rezerva aparatului presedintelui raional. Jeep–ul costa in jur de 95 mii lei. Pe langa acesta, cu titlu de "transport pentru consiliul raional", a mai fost achizitionat un autocar care costa pentru care s–a platit, chipurile, 15 mii lei.

Despre Pisov, lumea din raion mai spune ca are si o alimentara, "I.I. Pisova", iar dereticatoarea din pravalie este… consilier raional din partea comunistilor. "In general, ne spune consilierul Tudor Golub, mai toti consilierii comunisti au la activ cate un butic sau chiar bar. E foarte simplu sa–i identifici, pentru ca numai trotuarul din fata barurilor lor nu a fost pavat cu gresie, dupa cum s–a decis la o sedinta a Consiliului orasenesc".

Gaze ieftine in schimbul bisericii

O alta problema a orheienilor, iscata acum cativa ani, tine de vechea biserica armeneasca din centrul orasului. Desi minoritatea rusa dispune de un lacas sfant in raion, acum doi ani, Klimenko, presedintele Miscarii "Ravnopravie", a venit cu un demers in care solicita ca fosta biserica armeneasca, actuala cladire a Oficiului Starii Civile, sa fie oferita comunitatii ruse de la Orhei. Sursele noastre spun ca scopul principal era ca biserica ruseasca care urma sa–si gaseasca sediu in cladirea nominalizata, sa se supuna direct Patriarhului Moscovei. Vizita de acum doi ani n–a fost de loc intamplatoare. Orheienii isi amintesc ca Klimenco a promis ca va purta tratative cu Rusia, si gazul livrat raionului Orhei va fi mai ieftin, daca i se va oferi, in schimb, cladirea cu pricina. Ulterior, oficiul starii civile, printr–o hotarare de Guvern, a trecut la balanta Departamentului Tehnologii Informationale. Mai tarziu, insa, s–a decis ca departamentului nominalizat sa–i fie oferit un teren pe care sa fie construit un edificiu, in care vor fi concentrate toate serviciile. Acest lucru a fost decis in urma unei scrisori semnate de Vladimir Molojen, director DTI, catre Consiliul orasenesc. "Scrisoarea lui Molojen contravine tuturor normelor morale din oras. El cere sa i se ofere spatiu, dat fiind faptul ca Oficiul Starii Civile a fost cedat unei confesiuni religioase", se arata intr–o nota de protest a consilierilor orasenesti de dreapta. Tot ei afirma ca, acum, Molojen poate face cu edificiul orice–i pofteste inima. Consilierii democrati spun ca este vorba de un interes politic, si cum politica la Orhei o fac comunistii…

Cele cinci biserici din Orhei se supun una ca una Mitropoliei Moldovei, iar cei 13 la suta de credinciosi rusi dispun de o biserica a lor.

Contactat de Ziarul de Garda, dl Klimenco a refuzat sa faca orice declaratie. "Nu eu solutionez intrebarile, intrebati–i pe cei din Consiliul raional", ne–a spus dumnealui.

Intr–un an de zile, au fost luate sapte decizii cu privire la Muzeul Donici. S–a discutat mult a cui proprietate sa devina muzeul. Consiliul raional a decis trecerea ilegala la balanta raionului, pentru ca imobilul in care se afla muzeul apartine orasului, ne spune Tudor Golub. Ulterior, a fost trecut la gestiunea primariei satului Donici. Dar, fie ca nu i–au ajuns bani sa–l repare, fie ca nu a avut mare nevoie de el, muzeul a intrat iar pe mana Consiliului raional. Cu ocazia vizitei lui Voronin la Donici (se zice ca presedintele ar fi locuit un an–doi in acest sat), aici a fost reparat drumul. Pana si muzeul, care din 1966 n–a mai fost varuit, a fost renovat. Din 1966 si pana acum doi ani, au fost facute zeci de demersuri ca sa fie alocate fonduri pentru reparatie.

Intr–o vreme, dl Pisov, ca sa impace lupul cu capra, a emis o decizie prin care Muzeul Donici, impreuna cu muzeul din Orhei, sa fie trecute la balanta Sectiei Cultura a raionului. N–au trecut nici 10 zile, ca presedintele raional a poruncit ca municipiul sa ia inapoi imobilul. De ce atata zarva in jurul muzeului Donici? Pentru ca aici, ne spun consilierii, se fac chefuri cum nu mai gasesti in alta parte in tot raionul. "Aici predomina cultura rusa", mai afirma un alt consilier, Valeriu Covas.

De rand cu aceste evenimente care se intampla la Orhei, istoria cu monumentul lui Lenin este cea mai ingenioasa. Cica, dl Pisov a decis sa instaleze bustul "tatucului revolutiei" in centrul Orheiului, dar cineva i–a sfaramat teasta si i–a rupt urechile. Si "hegemonul" n–a mai fost aburcat pe postament. Sa nu sperie generatia in crestere…

Ileana Rusu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com