echo ""; echo ""; echo ""; echo "";echo ""; echo ""; echo ""; echo ""; echo "";echo ""; echo ""; echo ""; echo "";echo ""; echo "";echo ""; echo "";echo "";echo ""; echo ""; echo "";echo "";

Скоро!

Уважаемые посетители! Этот сайт находится в разработке. Пожалуйста, возвращайтесь позже.

Адрес компании: г.Кострома, ул.Базовая 8г.

Телефон приёмной: (4942) 42-02-62

gor Smirnov a decis sa inchida toate scolile cu predare in limba moldoveneasca, adica romana. In opt cazuri scolile au fost inchise cu utilizarea fortei. Atat Consiliul Europei, cat si OSCE, au acordat o atentie deosebita acestor cazuri. Iar Javier Solana, reprezentantul suprem pentru politica externa al UE s–a implicat, solicitand Rusiei sa linisteasca Tiraspolul.

Predarea sau studierea limbii romane in Transnistria este considerata o crima si a avut rol de inflamabil in provocarea conflictelor. In 1991, Igor Smirnov, director de intreprindere, aruncat in valtoare in mod de urgenta de catre Moscova, a fost ales presedinte. E inca la putere si se pare ca nu vrea sa se desparta de aceasta. In Transnistria e usor sa desfasori afaceri ilegale, caci aici se pastreaza armamentul si rezervele de munitii ale Armatei a 14–a.

In 1999, Rusia s–a obligat sa–si scoata armamentul pana la 31 decembrie 2002, si sa retraga de pe teritoriul Transnistriei circa 2500 soldati. Dar Rusia nu se tine de cuvant. Jumatate din depozite, adica 22.000 tone de armament si munitii sunt intacte. Pana in 1993 regimul presedintelui Smirnov si–a adjudecat o parte din armament, apoi, cu ajutorul companiei "Rosvoorujenie" multe uzine au fost modernizate si au inceput sa produca aruncatoare de mine antitanc, pistoale–mitraliere si alte arme.

Traficul de arme este specificul local, dar exista si alte feluri de comert ilegal: tutun si alcool, prostitutie si spalare de bani, care au facut renume acestei republici, nerecunoscute pana acum de nici un stat, nici chiar de catre Rusia. Traficul aduce peste un miliard de dolari anual si asigura situatia lui Igor Smirnov si a clanului sau.

Ani in sir Moldova se straduieste sa isi refaca integritatea teritoriala, dar se pare ca sunt implicate interese economice. Acum, din cauza "gaurii negre" transnistrene, Moldova, uitata ani in sir, devine laboratorul strategiilor noii Europe. In aceasta zona gri, intre Est si Vest, Moscova dicteaza in continuare.

Din articolul "Moldova: razboiul lingvistic pe malurile Nistrului"
publicat de revista "Le Figaro", Franta

Ziarul de Garda demareaza o campanie de colectare a fondurilor "Craciun Fericit pentru copiii Transnistriei". Cu ocazia sarbatorilor de iarna, cel mai nou saptamanal din R. Moldova, impreuna cu agenti economici si oameni cu sufletul mare, vom merge in Transnistria, unde vom organiza o sarbatoare copiilor de acolo, carora, zilnic, li se fura copilaria. Iti vom fi recunoscatori daca si tu vei contribui la implinirea sacului cu daruri pentru micutii Transnistriei. Doar impreuna vom reusi sa aducem bucurie in sufletele lor.

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com