Nr. 18 (25 noiembrie 2004)

 Social

«Pastorul» moldovenilor a revenit din Israel
Zilele trecute, presedintele R. Moldova a vizitat Israelul. Timp de cateva saptamani, presa israeliana a prezentat cazurile mai multor moldoveni nenorociti in aceasta tara. Continuare 

Mrejele norocului
Ani in sir, in incinta Garii Auto din Chisinau "activeaza" un grup de escroci care dobandesc sume mari din banii castigati cu greu de cetatenii din zonele rurale. Continuare 

Romanii de pretutindeni protejati de Tara
Maria Tudose ne intreaba ce presupune Proiectul de Lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, adoptat, in sedinta Guvernului din 21 octombrie 2004. Continuare 

«Pastorul» moldovenilor a revenit din Israel

El nu a promis nimic turmei sale insirate prin Europa

Zilele trecute, presedintele R. Moldova a vizitat Israelul. Timp de cateva saptamani, presa israeliana a prezentat cazurile mai multor moldoveni nenorociti in aceasta tara. Presedintele Moldovei nu a acordat nici o atentie acestor cazuri.

Potrivit presei straine, cea mai mare problema moldo–israeliana este acum traficul de moldovence in bordelurile din Israel. Anual, cel putin o mie de fete sunt arestate pentru practicarea prostitutiei. Marea lor majoritate provin din R. Moldova.

"Multe au fost aduse in Israel fiind mintite. Aici li s–au confiscat actele si traficantii le–au inchis in incaperi izolate, fortandu–le sa se prostitueze," scrie ziarul "The Jerusalem Post", adaugand ca atunci cand politia le gaseste, nu poate face pentru ele nimic mai mult decat sa le deporteze.

Publicatia "Haaretz" scria zilele trecute despre un cetatean moldovean, Serghei Bloh, care a fost arestat pentru acuzatii de trafic de femei din Moldova si Ucraina in Israel.

Luni seara, in cadrul receptiei oficiale de la Beit Hanassi, Voronin a declarat pentru presa ca autoritatile de la Chisinau tin legatura cu omologii lor din Israel si spera sa solutioneze, cat mai curand, problema traficului. In contextul acestor asigurari este relevant sa amintim ca, in aceasta tara, presedintele Voronin a fost insotit doar de catre sotia sa si ministrii de Externe, Agricultura si Cultura, nu si de reprezentanti ai Ministerului Muncii si Asistentei Sociale sau ai Departamentului Migratie, iar cele patru acorduri semnate de membrii delegatiei moldovenesti tin de turism, vami, standardizare si sanatate, nu si de situatia imigrantilor moldoveni sau a drepturilor acestora.

Una dintre compatrioatele noastre a fost arestata recent si tinuta la sectorul de politie din Holon pentru ca muncea ilegal in aceasta tara, ca sa isi intretina copilul care studiaza la o scoala din Tel–Aviv. Ea a fost fotografiata, i s–au luat amprentele digitale si i s–a ordonat sa paraseasca imediat Israelul. Copilul ei, unul dintre cei mai buni elevi la scoala Vav City, este acum intr–o depresie profunda si nu mai frecventeaza scoala.

Cu ocazia vizitei oficiale a presedintelui moldovean, presa din Israel a mai relatat si alte probleme ale imigrantilor, referindu–se la decizia autoritatilor israeliene de a expulza lucratorii ilegali. Unii moldoveni au declarat presei ca dorm imbracati de frica sa nu fie prinsi noaptea de catre politia de imigrare, care ii poate vizita la domiciliu pentru a–i aresta si expulza.

Asociatia pentru Drepturile Civile din Israel a initiat o linie fierbinte pentru cazuri de acest fel si multi dintre apelanti sunt cetateni din Moldova, dar nici aceasta organizatie nu ii poate ajuta atata timp cat cele doua state nu au stabilit, printr–un acord special, masuri de protectie pentru acesti cetateni.

Tot in ultimele zile presa din Israel a prezentat o istorie incredibila: vara trecuta un copil israelian care isi vizita bunica in Moldova a fost rapit si dus la Moscova, si abia acum mama baiatului a reusit sa–si reintoarca fiul. Din nou, insa, autoritatile moldovenesti nu au dat nici un semn de atentie acestui caz. In cazul intrevederilor oficiale nu s–a discutat nici problema celor cateva zeci de transplanturi ilegale de rinichi de la cetatenii moldoveni catre pacientii israelieni, nici problema adoptiilor ilegale in aceasta tara. Potrivit presei, Vladimir Voronin nu a vizitat kibuturile si santierele unde lucreaza moldovenii sau statiile de politie unde acestia sunt detinuti in arest. El a vizitat intreptrinderi industriale, invitand oamenii de afaceri de acolo sa vina cu tehnologii moderne la Chisinau, a vizitat Muzeul Holocaustului, evocand tragedia acestui popor exterminat prin actiuni de genocid, fara sa faca paralele cu exodul nemaipomenit al moldovenilor din ultimul deceniu.

"Ploua, si atat orchestra militara cat si garda de onoare au fost tixite in camera de receptii, fara sa–l poata intampina pe presedintele Voronin potrivit ritualului oficial", scrie ziarul "The Jerusalem Post", adaugand ca Voronin a zis ca pentru el ploaia inseamna intalniri fructuoase.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com