Nr. 18 (25 noiembrie 2004)

 Investigatii

Libertatea unui killer in puscarie
Din dezvaluirile detinutului Andrei Dasic... Continuare 

Un moldovean l–a omorat pe cel mai bogat om din Europa
In ultimele saptamani, relatiile moldo–bulgare au cunoscut o noua dimensiune. Au loc vizite reciproce la nivel inalt, sunt semnate acorduri diplomatice bilaterale, dar toate acestea par sa fie umbrite de relatiile de colaborare ale mafiei bulgaro–moldovenesti. Continuare 

Automobile inmatriculate de o fundatie culturala
Angajatii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) au descoperit un lot de masini luxoase care erau puse la evidenta la Centrele de inmatriculare auto, in baza unor bonuri de plata vamale contrafacute. Continuare 

Libertatea unui killer in puscarie

"Judec oamenii dupa legile celei de–a 5–a carti a lui Moise (n.r. – una din ele: "dinte pentru dinte"). Alta regula aminteste despre uciderea oamenilor cu pietre (n.r. – "uciderea duhovnicului Stefan cu pietre" — faptele apostolilor, cap. 7, vers. 51 ). Citind "Tora", veti intelege care oameni merita sa fie omorati. Sunt pe deplin de acord cu cea de–a 5–ea carte a lui Moise", din dezvaluirile detinutului Andrei Dasic.

Anterior, inca in 2002, ma intalnisem cu Andrei Dasic intr–un proces de judecata. Aflasem detalii din dosarul sau penal, citisem continutul sentintei, publicasem doua articole intitulate "Un securist devenit killer", discutasem cu inspectorii de la politie care au instrumentat dosarul Dasic, versiunea principala a acestora fiind una si aceeasi: "puterea politica din perioada anilor `95–`96 din R. Moldova l–ar fi angajat pe securistul de origine ucraineana, Andrei Dasic, sa lichideze valul de businessmani care aparusera in perioada respectiva..."

Cele aflate despre el – in special faptul ca este fost colaborator de securitate, dotat cu tehnica de interceptare si exploziva, sosit in Moldova in anul 1992, cand incepuse razboiul de la Nistru, dar si faptul ca dosarul sau penal a fost cel mai tergiversat in istoria instantelor de judecata — se constituie in "intrebari" care mai merita a fi investigate. "Timp de 6 ani, cat instantele de judecata taraganau judecarea cazului "Lvovski", judecatorul Curtii de Apel, Eugenia Vucotici, amanand pronuntarea sentintei de la o sedinta la alta, se inchidea in birou ca sa poata plange", imi spunea acum cativa ani Ion Macovei, inspectorul care a participat la investigarea dosarului "Lvovski" si caruia, ulterior, i–a fost plasata o bomba teleghidata langa usa apartamentului. Politistii care l–au urmarit pe parcursul anchetei preliminare pe actualul detinut, Andrei Dasic, spun ca "killerul e in stare sa comande executarea omorurilor si prin telefon, din puscaria in care sta".

Inainte de a ne deplasa la colonia cu regim sever de la Soroca, unde se afla Andrei Dasic, am incercat sa aflam care sunt conditiile lui de detentie. Am telefonat gardienilor de la intrare, rugand sa–l cheme pe Andrei la telefonul lor sau sa ne spuna numarul de celular al acestuia.

"Nu pot sa–l chem, ne–a raspuns ofiterul de serviciu, va gasi el vreo modalitate sa va sune", a precizat cu un ton grav gardianul. Trebuie sa va spun ca solicitarea noastra de a dialoga cu detinutul Dasic a fost avizata fara probleme de administratia Departamentului penitenciare de la Chisinau si de structura respectiva din Soroca, astfel ca raspunsul la cererea mea de a discuta cu Dasic nu putea fi decat pozitiv. Apropo, detinutul Dasic este unul cu vechime. Si–a ispasit deja o jumatate din termenul de 18 ani, chiar daca 6 ani dintre acestia s–a aflat dupa gratiile izolatoarelor de detentie preventiva. Prim–adjunctul directorului coloniei de la Soroca, Valeriu Ghimpu, a pus la indoiala faptul ca Dasic va vorbi cu o jurnalista. "Dasic..., on ne takoi kak vse...", spunea Ghimpu. Sursele de la politie si unii avocati il caracterizasera pe Dasic ca pe un individ abil, cu o logica de fier si cu o abilitate nebuna de a da replici si a se ataca prin minciuni. Cand m–a vazut, fiind adus in biroul sefului serviciului educativ, Valeriu Lisnic, s–a aprins de manie, facand stanga imprejur, incat nici unul din cei doi superiori ai penitenciarului, care ma asistau, n–au reusit sa–l cheme inapoi. Fiind invitat a doua oara, am inteles ca, intr–adevar, ma recunoscuse (n. r. – cum va spuneam mai sus, ne intalniseram anterior in salile de judecata). "M–ati denigrat in presa, dar nu stiati ca trebuia sa primesc gradul de maior? Vreti sa vedeti cate diplome am avut in activitatea mea?", se agita Dasic. Am incercat sa–i explic ca am venit sa discut cu el in cadrul unui interviu si ca am adus colegilor sai de celula ziare. S–a domolit brusc, cerandu–ne sa asteptam 15 minute cat se va barbieri. A revenit la timpul exact promis, proaspat ras si decis sa–mi acorde interviul. Tinea sub brat o carte religioasa groasa, intitulata "Tora", sau "a 5–a carte a lui Moise". Ne–a explicat ca sta in celula cu doi evrei, ca este adeptul "legilor dinaintea lui Hristos" si al Bisericii evreilor. Inainte de a–i adresa prima intrebare, m–a servit cu ciocolata si cu caviar, iar mai tarziu, inainte de despartire, mi–a cerut sa facem schimb de telefoane. I–am lasat o carte de vizita. Deocamdata nu m–a cautat la telefon, de aceea, nu avem nici o dovada ca Dasic ar avea telefon mobil in carcera. Chiar daca am avea asemenea proba, n–am putea demonstra cui anume ar putea comanda executarea unor crime, desi am certitudinea ca inspectorii de politie ar putea controla acest detaliu.

Din dosarul oficial al lui Andrei Dasic ("Lvovski") aflam ca este nascut la 22 mai 1966 in orasul Lvov, Ucraina. Are studii superioare. Este domiciliat cu acte in regula in R. Moldova. Potrivit anchetatorilor de politie, Ion Cantemir si Ion Macovei, fosti responsabili de intentarea dosarului penal Dasic, informatia precum ca acesta ar fi colaborat cu serviciile speciale de securitate nu a putut fi confirmata oficial de serviciile secrete. Potrivit dosarului, inainte de a fi retinut, Dasic era actionarul companiei "Andra" cu sediul pe bd. Stefan cel Mare, 73. In 1996, cand a fost retinut, din podul edificiului de pe aceasta adresa si de la domiciliul sau din sectorul Rascani, au fost ridicate seturi de munitii, pistoale automate, arme dotate cu dispozitive de urmarire nocturna, pistoale TT, modelul anilor 30–33, statii radio AL AN — 38 etc.

Sentinta lui Andrei Dasic, rostita la 11 iunie 2002, contine sapte episoade de crima, pe doua dintre ele inculpatul fiind achitat. Instanta de judecata l–a declarat vinovat de comiterea unui omor, a unei tentative de omor, de vatamarea integritatii corporale, sustragerea bunurilor, sustragerea unui automobil "Mercedes", condamnandu–l la 18 ani de inchisoare.

"Nici una dintre aceste invinuiri nu a fost dovedita in procesul de judecata. N–au existat probe in favoarea condamnarii la privatiune de libertate. Pur si simplu, sistemul corupt le–a dat posibilitate unor functionari ai organelor de drept sa ma bage in puscarie, cu scopul de a pune mana pe banii mei. Unul dintre fostii ministri de Interne, nu tin minte cum il cheama, a numit in presa valoarea conturilor mele bancare. Pe de alta parte, politia a "servit" instantei calomnii la adresa mea datorita anchetatorului Lazaretnii, o persoana scolita excelent, avand si o logica spontana. Inspectorul Ion Macovei a recunoscut in procesul de judecata ca i–a platit 1000 de dolari cunoscutului meu Alexandru Ieriomin (n.r. – complicele condamnatului), mama acestuia prezentand in instanta o recipisa care confirma acest lucru. Banii au fost platiti pentru ca acesta sa ofere marturii impotriva mea. L–am intrebat atunci pe inspectorul Macovei: Ce salariu aveti, de risipiti asemenea banii? N–a putut raspunde", spune Dasic.

— Este adevarat ca ati colaborat cu serviciile secrete? Se mai zice ca, in 1992, ati sosit in Transnistria unde ati distrus gruparea criminala, condusa de "Kievski", cel mai profesionist killer al anilor 70...

— Nu este adevarat. Nu stiu despre ce grupare vorbiti. As fi inteles daca m–ati fi intrebat despre vreo brigada de constructii... Nici in ancheta n–am depus marturii in aceasta privinta. O astfel de intrebare mi se adreseaza in premiera...

— Cum ati ajuns in Chisinau?

— Fiind originar din Lvov, am absolvit cu brio scoala de fizica si matematica de acolo, ulterior am avut posibilitatea sa absolvesc cu succes o institutie superioara, apoi inca una — tot cu rezultate excelente. In cele din urma, am avut ocazia sa vizitez orasul Chisinau, ceea ce am si facut...

— Pentru ce v–au judecat?

— Mi s–au incriminat diferite scorniri. As putea sa va dezvalui tot adevarul, dar ma tem ca n–avem atata timp.

— Ce legaturi aveati, totusi, cu securitatea R. Moldova?

— Ca orice cetatean cu acte in regula, in R. Moldova aveam legaturi cu toate organizatiile care aveau tangente cu Serviciul de Informatii si Securitate. Cu alte cuvinte, sprijineam protocolul semnat in 1996 in legatura cu drepturile si libertatile cetatenilor.

— In ce relatii erati cu Serghei Lucinschi si Octavian Sangheli? Este adevarat ca v–ati folosit de pistolul feciorului lui Lucinschi? Ati frecventat cazinourile impreuna?

— Desigur, in calitate de businessman, aveam dreptul sa ma odihnesc acolo unde gaseam de cuviinta, inclusiv si in cazinouri. Dar despre faptul ca acestia erau fiii unor politicieni de prim rang am aflat doar din presa si de la televizor.

— Ce gen de business ati practicat?

— In functie de contractele care ajungeau la noi. Primeam o oarecare oferta comerciala, o discutam si daca ne convenea si aveam posibilitati financiare, ii dadeam curs. Ne ocupam cu importul si exportul marfurilor.

— Este adevarat ca la momentul retinerii, in masina Dvs. se afla o suma mare de bani care... a disparut?

— Un colaborator al DCCOC a si dat depozitii in judecata pe marginea acestui lucru, dar, din pacate, acestea nu au fost luate in seama. El a recunoscut ca langa hotelul "Seabeco" fusese retinuta o masina, in portbagajul careia a fost gasita suma de 230 mii dolari SUA. Aceasta marturie a fost confirmata si de alti martori din politie. Initial au promis ca–i vor restitui, nu i–au intors, insa, nici pana astazi... In legatura cu acesti bani, instanta n–a audiat toti martorii, dar timpul ii rasplateste – cativa colaboratori de politie s–au si certat de la acesti bani. Sunt sigur ca politia i–a luat...

— Ce preferati sa cititi?

— Sunt evreu si, de trei ori pe zi, citesc rugaciunea, cinstesc sabatul, citesc Sfanta Tora. Apropo, a asfintit soarele si peste cateva minute incepe sambata, conform calendarului evreiesc, iar eu la aceasta ora nu pot sa ma aflu in comuniune decat cu Cel Sfant. Ma intrebati de colaborari cu serviciile speciale... Ca in orice stat, la noi exista Interpolul, reprezentanta acestei institutii in R. Moldova dispune de un sediu superb, iar angajatii primesc salarii din contul comunitatii europene... Insa, contra unei recompense, poti afla numele si pseudonimul oricarui agent.

— Credeti ca e un lucru rau sa ajuti politia?

— As ajuta cu mare placere saracilor, nu cu vorba, dar cu fapta, precum scrie sfanta Tora.

— Dvs. ce pseudonim aveti?

— Judecatoarea Vucotici si–a prezentat scuzele de rigoare pentru faptul ca isi permisese candva sa ma numeasca altfel decat pe nume. Consultati dictionarul, acesta explica: porecle au doar animalele!

— Cum trec zilele in puscarie?

— Conform regimului stabilit aici: dus rece, plimbari la aer liber, sport. Duminica, joc biliard, sah, citesc, am foarte multe carti de psihologie. Vizitatorii mei sunt sotia si mama. Vin de la Lvov.

— Ati muncit vreodata?

— Lecturile si sistematizarea informatiei citite sunt deja o munca enorma. Ciclul analitic care se retine in creier consuma cea mai mare parte a energiei. Atunci cand veti studia stiinta "Cabala", veti descoperi raspunsuri la intrebarile pe care mi le adresati.

— Ce intentionati sa faceti dupa ispasirea termenului de detentie?

— As lucra intr–un centru analitico–stiintific. Capacitatea mea intelectuala nu–mi permite sa tin in mani sapa.

— Cum explicati notiunea de corectitudine si ce fel oameni, in opinia Dvs., merita a fi pedepsiti cu moartea?

— Judec dupa legile celei de–a 5–ea carti a lui Moise (n.r. – una din ele: "dinte pentru dinte"). Alta regula aminteste despre uciderea oamenilor cu pietre (n. r. – Faptele apostolilor, cap. 7, vers. 51: "uciderea duhovnicului Stefan cu pietre"). Citind "Tora", veti intelege care oameni merita sa fie omorati. Sunt pe deplin de acord cu cea de–a 5–a carte a lui Moise.

Printre actiunile pentru care a fost condamnat Andrei Dasic figureaza, insa, impuscarea, din greseala, de catre oamenii sai, a feciorului unui om de afaceri din Bascalia, in timp ce comanda era sa fie omorat prietenul acestuia, din simplul motiv ca il batuse pe "Lvovski" intr–un cazinou... Totul se rezuma, deci, la o simpla razbunare.

... Pentru prima data intervievam un detinut condamnat pentru omor. A venit la intalnire intr–un sacou impecabil, parfumat si proaspat barbierit. A facut vant caviarului spre mine cu un aer de om liber, libertate care, parca, ii izbucnea din plamani. Ce s–ar putea intampla dupa iesirea detinutului Dasic din inchisoare?!

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com