Nr. 16 (11 noiembrie 2004)

 Politic

Raportorii europeni vin iar la Chisinau
In perioada 3–5 noiembrie, la Strasbourg si–a tinut lucrarile sesiunea de toamna a Congresului Puterilor Locale si Regionale din Europa (CPLRE). Primarul general al mun. Chisinau, Serafim Urecheanu, a prezentat la sesiune un raport privind deteriorarea democratiei locale in R. Moldova. Continuare 

"Romania de aproape"
Interviu cu Goran Gheorghiev, jurnalist bulgar Continuare 

Isteria integrata a comunistilor (partea V)
Intelectualii sunt tinuti in saracie pentru a putea fi manipulati de putere, iar organele speciale, la fel ca si in perioada de trista faima, acumuleaza informatii, inclusiv din viata privata, servindu–le celor care regizeaza si aplica in practica planuri meschine Continuare 

Cui ii canta CUCU–l?
"Statul are dreptul la propria sa opinie. Statul are nevoie de cetateni, si cetatenii au nevoie de stat" — astfel vede lucrurile Ivan Cucu, vicepresedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC). Continuare 

Raportorii europeni vin iar la Chisinau

In perioada 3–5 noiembrie, la Strasbourg si–a tinut lucrarile sesiunea de toamna a Congresului Puterilor Locale si Regionale din Europa (CPLRE). Primarul general al mun. Chisinau, Serafim Urecheanu, a prezentat la sesiune un raport privind deteriorarea democratiei locale in R. Moldova.

Oficialii europeni au fost informati despre abuzurile puterii centrale in raport cu cele locale: acapararea de catre prima a tuturor puterilor in stat, inclusiv a celei judecatoresti; subminarea autonomiei decizionale; imixtiunile puterii centrale in problemele gestionarii patrimoniului apartinand comunitatilor locale. S–a adus la cunostinta forului european si actul de demitere ilegala a primarilor alesi prin vot general, fabricarea ilicita de dosare functionarilor publici cu scopuri politice electorale; boicotarea activitatii primariei si suspendarea nejustificata din functie a celor cinci pretori si doi viceprimari. S–a discutat, de asemenea, si despre abuzurile comise de putere in legatura cu viitoarele alegeri parlamentare: ingradirea accesului opozitiei democratice la Radioteleviziunea de stat; atacul la persoana, intentia de reinregistrare a organelor mass–media in preajma campaniei electorale etc. In cadrul discutiilor s–a subliniat faptul ca guvernarea nu a respectat rezolutiile APCE privind transformarea audiovizualului de stat intr–o institutie publica.

Participantii la sesiune s–au aratat ingrijorati de situatia creata in R. Moldova. Secretarul General al APCE, Bruno Haller, a precizat ca va informa structurile inaltului for european, inclusiv cei doi raportori pentru R. Moldova despre neregulile atestate, propunand monitorizarea situatiei, in special pe durata campaniei electorale, iar in timpul apropiat va trimite in Moldova un grup de experti pentru pregatirea unui raport special.

Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, s–a aratat contrariat de comportamentul instantelor judiciare din R. Moldova, solicitand sa fie informat suplimentar asupra cazurilor de arest si amestec al puterii centrale in activitatea autoritatilor publice locale.

Giovanni Di Stassi, presedintele CPLRE, a mentionat ca fara democratie locala nu poate exista democratia in tara, de aceea va urmari respectarea de catre puterea centrala a prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale si procesele de democratizare a societatii moldovenesti.

In perioada de 17–18 noiembrie curent, la Chisinau se vor deplasa raportorii Congresului, care vor avea intrevederi cu reprezentantii tuturor structurilor puterii centrale si locale. R. Moldova este singura membra a CE in care raportorii europeni pregatesc deja patru rapoarte privind starea autonomiei locale.

Lia CAZACU


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com