Nr. 16 (11 noiembrie 2004)

Transnistria e condusa de mafie

Continuam colectarea probelor care demonstreaza politica de genocid promovata de autoritatile transnistrene. Astazi prezentam un fragment din comentariul publicat recent de catre Nicholas Whyte, directorul pentru Europa in cadrul Organizatiei Internationale Crisis Group din Bruxelles.

"Transnistria este un teritoriu condus de un soi de mafie, care reuseste sa supravietuiasca numai prin profiturile obtinute din criminalitate si cu sprijinul anumitor cercuri din Rusia si Ucraina, precum si datorita prezentei in teritoriu a Armatei a 14–a rusesti. Regiunea este ideala pentru operatiuni de spalare a banilor si producerii de arme pentru exporturi ilegale. Armele de foc produse si traficate in Transnistria sunt ideale pentru crima organizata deoarece nu pot fi urmarite, ele neavand numere de inregistrare.

In situatia actuala, astfel de activitati pot fi dirijate in si din Transnistria foarte usor si fara teama de vreo eventuala pedeapsa, caci prezenta institutiilor de aplicare a legilor internationale nu este permisa aici, iar organizatiile non–guvernamentale nu–si pot desfasura normal activitatea pe acest teritoriu. In consecinta, este greu ca oficialii de acolo sa fie deferiti justitiei sau sa fie promovata o expertiza in domeniul legislatiei, de asemenea nu este posibila organizarea campaniilor de constientizare sau initierea unor programe de protejare a martorilor cu privire la traficul ilegal, mai ales ca autoritatile transnistrene nu sunt recunoscute pe plan international si, in plus, se opun interventiilor si presiunilor internationale.

Ca reactie la inchiderea scolilor moldovenesti in cateva orase din Transnistria, in iulie anul curent, autoritatile europene au intensificat regimul de sanctiuni la adresa liderilor de la Tiraspol, prin neacordare de vize pentru spatiul european. De asemenea, la inceputul acestei toamne tensiunile au crescut si in orasul divizat Tighina/Bender, atunci cand militia transnistreana a preluat controlul asupra unei importante statii feroviare".

Rusia surda la protestele copiilor

Ieri s–a implinit exact o saptamana din momentul in care membrii Comitetului Helsinki au initiat proteste in fata Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, in legatura cu problema scolilor din Transnistria, precum si a tergiversarii din partea Rusiei a solutionarii conflictului transnistrean.

Ieri, pichetantilor li s–au alaturat din nou copiii si profesorii de la Tiraspol, cerand a cata oara respectarea dreptului la studii. Ion Iovcev, alaturi de membrii comitetului parintesc ai Liceului "Lucian Blaga", si–a exprimat nedumerirea fata de ignoranta reprezentantilor Ambasadei Rusiei, dar si a oficialilor din Moldova de a asigura un drept constitutional si fundamental al acestor copii.

Maxim Belinschi, reprezentant al Comitetului Helsinki, ne–a declarat ca protestatarii au depus o cerere la sediul Ambasadei inca saptamana trecuta, dar pana la acest moment nu a urmat nici un raspuns.

Mai mult decat atat, protestatarii au solicitat miercurea trecuta presedintelui Voronin sa nu primeasca scrisorile de acreditare din partea noului ambasador al Rusiei, Nicolai Reabov. Ei considera ca acesta a compromis eforturile pentru rezolvarea conflictului transnistrean, primind in dar in ianuarie 1993 un pistol de la autoritatile autoproclamate de la Tiraspol "pentru contributia personala mare in intarirea prieteniei dintre F.Rusa si rmn". Joia trecuta Vladimir Voronin l–a primit pe Reabov, care i–a si inmanat scrisorile de acreditare.

Alina RADU


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com