Nr. 144 (23 august 2007)


 Editorial

Puciul

autor
Alina Radu
Ieri la Presedintia R. Moldova au fost consemnati cei 16 ani de la puciul de la Moscova. Amintim ca la 21 august 1991, cativa lideri comunisti ai URSS l-au izolat pe Mihail Gorbaciov si au incercat sa salveze Uniunea Sovietica. Initiatorii puciului au fost capii ministerelor de forta din URSS: Iazov de la Fortele Armate, Pugo de la Interne si Kriucikov de la KGB, dar poporul i-a invins cu mainile goale.

Ieri la Presedintie au fost convocati de asemenea conducatorii ministerelor de forta. „Seful statului „a apreciat drept insuficienta” activitatea colaboratorilor MAI. Voronin le-a spus ca atat conducerea, cat si colaboratorii MAI s-au autolinistit, fapt de care au profitat structurile criminale, ce au inceput sa-si reactiveze actiunile ilegale.”

Furia prezidentiala s-a declansat dupa ce Voronin a aflat ca o autoritate din MAI s-a trezit cu o explozie in fata tocmai atunci cand trecea pragul propriei vile. Este clar ca razbunatorii au trecut si ei pragul, de aceea siguranta nu mai inseamna nimic intr-o tara in care sefi din politie sunt aruncati in aer.

Temerea noastra e ca presedintele a intarziat cu data convocarii ministrilor de forta. Faima de conducator de stat politienesc nu mai ajuta. Cei care nu au reusit sa fie auziti si vazuti pe cai democratice au pus mana pe explozive, si alte puciuri sunt posibile.

Starea de alerta trebuia poate declansata de mult, si nu cu ajutorul organelor de forta, ci prin asigurarea unor conditii transparente de business si de trai in acest stat. De altfel, situatii explozive apar acum, la orice pas, in institutiile de stat, cand oamenilor li se cere mita, li se inchide usa in nas, in timp ce pe usile din spate intra si ies „apropiatii”. Iata cum se intampla asta.

Vinerea trecuta, pe la ora 15.00, la Oficiul Cadastral Chisinau lumea statea la coada pentru diferite acte. Pentru ca ghiseurile 1,2,3,5,6,7 nu eliberau actele necesare, multimea se imbulzea la doar 4 ghisee ramase, formand cate 2-3 cozi per usa. La un moment dat, un barbat cu maniere de nomenclaturist isi facu drum si intra fara rand la biroul nr.8. Cei care au stat cate 1-2 ore la coada l-au urmat, spunandu-i ca e coada si ca altcineva e urmatorul. „Omul acesta ne-a fost trimis de la anticamera. Iesiti afara, ca nu pot lucra!” a reprosat functionara din birou.

Oamenii de la coada au sunat grabiti la anticamera. Secretara le-a spus cu cinism ca se va stradui sa nu mai trimita prea multi oameni de la anticamera si sa astepte linistiti la coada, caci nu fiecare poate sa „treaca prin anticamera”. Multimea cocea o explozie, dar nici anticamera Oficiului Cadastral, nici cea a SIS inca nu a auzit-o. Nu era in pragul lor.


 Publicitate

 Investigatii
Mor caprioarele
in capcana lui Oleg Voronin
imagine
Circa 7 km de plasa metalica ingradeste astazi padurea care se afla pe teritoriul comunelor Geamana si Puhoi din raionul Anenii Noi. In total, peste o mie de hectare de padure urmeaza a fi izolate in urmatoarele luni. Desi autoritatile spun ca lucrarile sunt legale, fiind efectuate in temeiul unui contract, satenii sustin ca animalele mor de sete si de izolare. Firma care a arendat aceasta padure este actionar al „Fincombank” – banca lui Oleg Voronin, fiul presedintelui R.Moldova. Continuare

 Stirea de Garda

 Sondaj


 Locuri de munca

Cauti un loc de munca?
Oferi un loc de munca?

Scrie la ziaruldegarda@yahoo.com


 Atentie!

Numarul urmator al Ziarului de Garda va aparea la
6 SEPTEMBRIE 2007


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–44–38
ziaruldegarda@yahoo.com