Nr. 126 (19 aprilie 2007)


5435 zile
in detentie ilegala

Cei doi detinuti politici din Transnistria se afla in detentie la Tiraspol si Hlinaia al 15–lea an. Ei au consemnat pentru a 14–a oara Pastile departe de familie si departe de casa. Rudele lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa ne–au spus ca le–au expediat doar niste colete de Pasti, dar nu stiu exact cum se simt ei, de ce ar avea nevoie si cel mai important — cand vor fi liberi.

"Nu ne cauta nimeni sa ne dea vreo veste, nu ne suna macar sa ne intrebe daca mai existam sau nu," ne–a declarat ieri Eudochia Ivantoc.

"Sunt la sesiunea APCE acum, ii intreb de fiecare data pe colegii din Rusia cand se vor conforma deciziei CEDO, dar ei se fac din nou ca nu au nici un fel de influente asupra regimului de la Tiraspol. Din pacate, se pare ca si instantele europene au lasat mainile in jos in acest caz," ne–a declarat ieri Ilie Ilascu. El a adaugat ca aceasta chestiune figureaza practic pe agenda fiecarei sedinte a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei de dupa 8 iulie 2004, partea rusa si moldova fiind chestionate de nenumarate ori, dar fara un efect esential care rezida in eliberarea celor doi detinuti.

In acelasi timp, autoritatile autoproclamate din Transnistria fac uz de suportul politic al Federatiei Ruse, pentru a–si intari regimul.

Zilele trecute in orasul Suhumi a avut loc o intrunire asa zisilor ministrilor de externe din zonele secesioniste de pe teritoriul fostei URSS. Liderii regiunilor secesioniste urmeaza sa se intruneasca in cadrul unui summit de curand, prin care vor pune din nou problema legiferarii acestor regiuni ca state separate.

Anterior, liderii acestor zone secesioniste au fost primiti pe rand la Kremlin, precum si la Ministerul de Externe al Federatiei Ruse.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com