Nr. 112 (28 decembrie 2006)


 Politic

"Condamnati" sa invinga
Sambata, 23 decembrie, jurnalistii de la Antena C si Euro TV, au organizat in scuarul Operei nationale un miting de protest Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Declaratie
privind condamnarea regimului comunist sovietic de ocupatie Continuare 

Romanii liberi in Europa

Ce ne asteapta la granita dupa
1 ianuarie Continuare 

«Condamnati» sa invinga

Sambata, 23 decembrie, jurnalistii de la Antena C si Euro TV, au organizat in scuarul Operei nationale un miting de protest, in cadrul caruia s–au intalnit cu cei mai fideli ascultatori si telespectatori.

Sute de simpatizanti ai celor doua posturi radio si TV au sustinut jurnalistii in decizia lor de a nu accepta sa "ingenuncheze in fata comunistilor". Pentru prima data in istoria protestelor pentru o mass–media libera, lor li s–au alaturat si colegii de la "Tele–Radio Modova", nemultumiti de conditiile de munca, dar si de remunerarea inadecvata. De asemenea, protestatarii au fost sprijiniti de cei care, in 2004, au manifestat in Dealul Schinoasei.

"Nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut noi", a declarat jurnalista Lidia Bobana. "De doi ani suntem in strada, de doi ani, multi dintre noi, desi nu sunt pensionari, nu isi pot gasi un loc de munca."

In ultimii ani, la Euro TV si Antena C, a crescut o pleiada de tineri profesionisti. "Pe mama si pe tata ii vad doar o singura data in an, pentru ca sunt plecati peste hotare. Am si un frate care, desi are studii politice, munceste pe un santier in Grecia", a recunoscut public Tatiana Turcan, reporter Euro TV. "Nu vreau sa am si eu soarta lor. Vineri am avut prima sedinta cu noul director. I–am spus ca daca au bani si putere, sa–si faca zeci si sute de mii de posturi radio si TV, dar pe noi sa ne lase in pace, sa nu ne stranguleze si sa nu ne inchida gura."

Saptamana trecuta, directorul interimar al Antenei C, Sandu Satnic, a intervenit in cadrul talk–show–ului realizat de Lucia Culev. Jurnalista sustine ca acest incident este unic in cariera sa. "In acea zi, unii invitati au fost nevoiti sa paraseasca studioul, iar Satnic a facut–o si pe invitatul, si pe direcorul, si pe moderatorul."

Jurnalistul Nicolae Negru a fost cel care a fost nevoit sa paraseasca radioul in momentul in care directorul interimar si–a facut aparitia. Potrivit lui, odata cu venirea comunistilor la putere s–au inceput atacurile asupra presei. "Ne–au luat TVM–ul, a venit randul Vocii Basarabiei, iar acum urmeaza Antena C si Euro TV."

Printre cei care au fost invitati la emisiunea Luciei Culev se numara si analistul economic Veaceslav Ionita: "In acea dimineata am ramas zapacit, nu puteam sa inteleg in ce tara ma aflu... "Asta se intampla cand dai voie comunistilor sa promoveze democratia" — este singura idee care mi–a venit in cap atunci cand urmaream toata zarva din jurul postului Antena C."

Vasile Stati, director Antena C, cel care, in mod abuziv, a fost demis din functie de catre consilierii comunisti si crestin–democrati, a fost sambata alaturi de colegi sai.

"De mai multi ani, Antena C si Euro TV sunt blestemate de cei care se afla la putere", a declarat Stati, precizand ca "ei se lupta de vreo trei ani cu noi, au vrut sa ne lichideze, dar nu au reusit, au vrut sa ne controleze, dar nu au reusit. Acum vor sa ne cumpere, dar nu vor reusi din nou, pentru ca Antena C nu se vinde, ea este condamnata sa invinga."

Diana RAILEAN


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com