Nr. 112 (28 decembrie 2006)


 Investigatii

Emisia «Antenei C»
in capcana
Continua neclaritatile in legatura cu activitatea postului de radio "Antena C". Continuare 

24 de imagini
despre automutilare
24 de imagini ce dovedesc cauzarea vatamarilor corporale ca rezultat al automutilarii de catre condamnatii din cadrul institutiilor penitenciare au fost gasite in celula detinutului Tudor Ciorap Continuare 

Administratiile organizeaza rafuieli intre detinuti
Numarul enorm de scrisori reflecta starea dezastruoasa a penitenciarelor din R. Moldova Continuare 

Mita trebuie lasata
in carnetul de note
Ministerul Educatiei si Tineretului a mai lansat o campanie de combatere a coruptiei in institutiile de invatamant superior. Continuare 

Emisia «Antenei C» in capcana

Continua neclaritatile in legatura cu activitatea postului de radio "Antena C". Transmisiunea inca nu a fost restabilita, iar intreprinderea de stat "Radiocomunicatii" nu poate spune cand vor fi reparate antenele, in timp ce nici noul director al postului nu poate explica nimic la acest capitol. Concomitent, presedintele Comisiei parlamentare pentru mass–media a expediat primarului Ursu o scrisoare cu privire la prevederile legale de reorganizare a posturilor municipale, fapt care a provocat si mai multe discutii.

De la suspendarea programelor, colaboratorii postului de radio "Antena C" si–au tot pus intrebari despre posibilitatea reluarii emisiei prin eter. "Nu ni s–a explicat nimic foarte clar. S–a spus doar ca antenele nu au fost reparate inca", ne–au declarat mai multi angajati.

Deoarece directorul interimar, Veaceslav Satnic, nu a raspuns la telefonul din birou, l–am contactat pe directorul intreprinderii de stat "Radiocomunicatii". "Ceea ce v–a spus Satnic aceea si este!" ne–a declarat Badulescu, fara sa ii fi sugerat ca am vorbit cu Satnic. A urmat o explicatie pe un ton nervos, din care a reiesit ca a trimis echipamentele pentru reparatie in Israel si ca "probabil, din cauza sarbatorilor de iarna, uzina israeliana inca nu le–a primit".

In scrisoarea remisa de Victor Badulescu lui Veaceslav Satnic la 22 decembrie se spune insa ca "la 21 decembrie IS "Radiocomunicatii" a expediat echipamentul la producator. Avem asigurari ca la 26–27 decembrie encoderele reparate vor fi expediate la "Radiocomunicatii". Deci, ieri, 27 decembrie, "Radiocomunicatii" nu stia exact nici daca echipamentele au ajuns in Israel.

Echipamentul a ajuns

Tot ieri, surse din cadrul firmei "Pro–logistic", cei care s–au ocupat de transportarea echipamentului "Radiocomunicatii", au declarat ca encoderele au ajuns la sigur pe data de 21 decembrie in Israel si ca exista acte doveditoare.

Veaceslav Satnic, directorul interimar al "Antena C", ne–a spus ca in general nu cunoaste detalii. "Am vrut sa il actionam in judecata pentru aceste intarzieri cu reparatiile. Nu inteleg, de ce Badulescu spune ca eu stiu totul?" a conchis Satnic, adaugand ca mai multe detalii poate sti juristul postului de radio, Valeriu Munteanu.

Munteanu a declarat pentru "Ziarul de Garda" ca, potrivit contractului incheiat intre acest post si "Radiocomunicatii", la producerea unei defectiuni a echipamentelor de emisie, ar trebui creata o comisie mixta cu reprezentanti ai ambelor institutii pentru evaluarea defectiunii si a tuturor detaliilor ce tin de termene. "Desi am cerut crearea acestei comisii, nu am primit un raspuns imediat, iar mai apoi ni s–a spus ca echipamentul a fost deja trimis in Israel, ca acum sa aflam ca echipamentul nu a ajuns de atatea zile acolo. Avem toate temeiurile sa ii actionam in judecata, dar decizia aceasta ar trebui sa o ia conducerea postului de radio", a conchis juristul Munteanu.

In timp ce ziua reluarii emisiei ramane total neclara, se pare ca si statutul transformarilor operate este cel putin incert. Ieri la Consiliul municipal Chisinau a fost dezvaluit misterul unei scrisori remise de catre Victor Stepaniuc, presedintele Comisiei parlamentare pentru mass–media, catre primarul Vasile Ursu. "Decizia de instrainare a posturilor Antena C si Euro TV este ilegala. Aceasta declaratie a fost facuta de consilieri municipali care fac trimitere la documente emise de comisia parlamentara pentru mass–media si directia juridica a Parlamentului. Problema este ca modalitatea de reorganizare prin instrainare a posturilor nu este prevazuta in Codul Civil", a transmis marti postul "Pro TV" in cadrul programului de stiri.

Mai multi membri ai Comisiei parlamentare pentru mass–media ne–au spus ca nu cunosc detalii despre aceasta scrisoare. "Problema posturilor municipale nu a fost discutata la sedintele ordinare ale Comisiei, poate s–o fi discutat in vreo sedinta extraordinara la care nu am fost invitat", a declarat deputatul Dumitru Ivanov.

Capcana parlamentara

"De fapt, nu comisia a scris aceasta scrisoare, ci presedintele Comisiei, Victor Stepaniuc, impreuna cu Ion Creanga, seful serviciului juridic al Parlamentului", a declarat insusi Victor Stepaniuc pentru Ziarul de Garda. El a iterat pentru noi ca prin scrisoarea in cauza doar s–a raspuns la o solicitare a primarului de Chisinau si ca legislatia R.Moldova contine suficiente parghii pentru solutionarea problemei, iar "opozitia a varat colectivele celor doua posturi in capcana".

Mai multi experti in administrare publica si in drept sustin ca au fost comise incalcari cu duiumul pe tot parcursul operatiunii de reorganizare a acestor posturi municipale. Juristul Dorin Chirtoaca urmareste problema posturilor municipale la direct. "Am vazut scrisoarea lui Stepaniuc, e scrisa intr–un limbaj anacronic si mediocru din punct de vedere juridic, in care se jongleaza cu prevederile legii si cu diferiti termeni. Oricum, au fost comise un sir de incalcari procedurale chiar in cadrul celor doua sedinte ale Consiliului municipal Chisinau, care, atacate in justitie, ar putea schimba multe", sustine Chirtoaca.

L–am intrebat pe Sandu Satnic cum a ajuns pe lista oamenilor de incredere ai Consiliului municipal, in seara surprinzatoare in care nimeni nu stia ca va fi demis (si pentru ce anume) directorul postului "Antena C". "Cineva din Primarie mi–a spus ca este asa o functie libera, iar primarul Ursu m–a desemnat director", a spus Satnic, adaugand ca tocmai s–a intors de la Camera Inregistrarilor de Stat, unde a primit autorizarea de aplicare a semnaturilor pe actele bancare si de alta natura emise de "Antena C".

Tot ieri, Lucia Culev ne–a spus ca se pregateste sa depuna o plangere la Procuratura Generala in legatura cu amenintarile la care a fost supusa din cauza protestelor.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com