Nr. 112 (28 decembrie 2006)


5323 zile
in detentie ilegala

Zilele acestea rudele celor doi detinuti politici din Transnistria pregatesc colete pentru Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa, care urmeaza sa petreaca al 15–lea Revelion in detentie ilegala.

"Ii voi pune, daca voi pute, in colet ca de obicei, cateva crengute de brad. Acolo, in izolare, o ramurica verde are un rost deosebit," ne–a declarat Eudochia Ivantoc. In acelasi timp, cei doi copii ai lui Tudor Petrov–Popa petrec sarbatorile insingurati, Victor slujind la hotarul moldo–roman, iar Carolina, eleva, petrecandu–si vacanta de una singura. Cu totii ne–au declarat ca sunt foarte sceptici fata de un gest de respect al autoritatilor fata de decizia CEDO, dar cred ca cei doi detinuti vor fi liberi in anul care vine.

In acelasi timp, Rusia si–a manifestat prin repetate gesturi cooperarea cu liderul nerecunoscut de la Tiraspol. Igor Smirnov a devenit recent iar presedinte si a fost felicitat in ultimele zile de o multime de autoritati de stat din Rusia si anume de catre guvernatorii regiunilor Kursk, Kaliningrad, Murmansk, Celeabinsk, Breansk. Guvernatorul de Kamciatka a declarat in telegrama sa, citat de agentia de stiri afiliata lui Igor Smirnov: "Kamciatka nu e aproape de Transnistria in sens teritorial, dar e aproape din punct de vedere spiritual."

Si Mitropolitul de Odesa si Ismail, Agafanghel, l–a felicitat pe Igor Smirnov, in timp ce presedintele Voronin a oferit in acest an Ordinul Republicii intaistatatorului Bisericii ruse.

Smirnov a fost felicitat chiar de catre deputatii rusi si de catre membrii cabinetului de ministri de la Moscova. Ministrul rus al Situatiilor Exceptionale a evocat "devotamentul fata de Patrie, popor si tovarasi" al lui Smirnov.

Ministerul de Externe al R.Moldova nu a luat nici o atitudine fata de aceste incursiuni nediplomatice ale demnitarilor rusi in afacerile interne ale R.Moldova si nu a adresat vreo nota fata de autoritatile ruse in care s–ar cere eliberarea detinutilor politici din Transnitria si respectarea deciziei CEDO din iulie 2004.

 

Ilie Ilascu a primit adeverinta nr.1 de cetatean al R.Moldova

Ilie Ilascu a fost invitat zilele trecute la Ambasada R.Moldova la Bucuresti pentru a primi adeverinta de acordarea a cetateniei R.Moldova. Adeverinta cu nr.1 i–a fost inmanata lui Ilie Ilascu de Ambasadoarea R.Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu.

"Desi mi–a luat ceva timp ca sa conving autoritatile consulare sa imi primeasca actele, si apoi — ca sa fiu informat asupra faptului ca mi se acorda cetatenia, sunt bucuros ca in final, am revenit alaturi de compatriotii mei si sunt cetatean al pamantului pentru care am luptat," a declarat Ilie Ilascu pentru Ziarul de Garda, adaugand ca a fost tratat cu respect la Ambasada, unde a fost deschisa chiar si o sticli de sampanie cu aceasta ocazie.

"M–am mirat ca e adeverinta cu nr.1, credeam ca mai multi oameni ar fiu trebuit sa obtina cetatenia R.Moldova, " a mai declarat Ilascu. Amintim ca Decretul prezidential c privire la redobandirea cetateniei R.Moldova de catre Ilie Ilascu a fost publicat recent in "Monitorul Oficial", alaturi de decretul cu privire la renuntarea la cetatenia acestui stat din partea a cateva sute de persoane.

A.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com