Nr. 112 (28 decembrie 2006)


 Editorial

Escrocii

autor
Aneta Grosu
Dupa ce, in weekend, intr–un supermarket, ministrul Dodon si–a incarcat, de cateva mii, caruciorul cu cele mai delicioase dulciuri, carnuri si produse marine, marti, la conferinta sa de presa, a recunoscut ca, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va mai majora, asa cum a promis, salariile bugetarilor. Dodon a precizat ca pentru asta nu ajung bani, amanand majorarile pe la Pastile calului, si asta daca fondurile acumulate in buget vor fi mai mari decat cele planificate. Dezvaluirea ar fi trebuit sa fie una cel putin rusinoasa pentru niste guvernanti care au promis si care le tot spun alegatorilor ca isi vor respecta cuvantul. Marti, Dodon a iesit in fata presei, comunicand despre cel mai mare defect al guvernarii — impotenta strategica si incapacitatea economica.

Sa nu uitam ca 2006 este ultimul an, destinat aplicarii Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS), acest document fiind calificat drept unul prioritar al Programului de guvernare, strategia bazandu–se pe sprijinul financiar oferit R. Moldova de catre donatorii externi. Guvernul a lasat deja sa se inteleaga ca SCERS va fi prelungita, acest lucru insemnand ca reducerea saraciei va continua si in 2007. Si la Bruxelles, la intalnirea cu Grupul consultativ al donatorilor, expertii au recunoscut stoparea procesului de reducere a saraciei si aprofundarea ei izbitoare in zonele rurale.

Declaratia de marti a ministrului Economiei, ascunsa de stirile TVM, reconfirma ca guvernarea de la Chisinau se dedica unui program ratat, care si–a pierdut din credibilitate in fata donatorilor si a investitorilor externi. Si datele unui proaspat sondaj de opinie demonstreaza ca circa 52 la suta dintre cetatenii R. Moldova sunt bantuiti de pesimism, iar 44 la suta sunt insatisfacuti de felul in care traiesc.

Cu toate acestea, de sarbatori, ca si pana la ele, Televiziunea camufleaza adevarata stare a lucrurilor, cetatenilor prezentandu–li–se crampeie in care guvernantii revin pe la cei mai nenorociti dintre noi, incercand sa estorcheze un fel de admiratie electorala. Astfel, programele de stiri ale TVM abunda de reportaje stupide, in care conducatorii acestui stat trag cate o fuga pe la orfani, aruncandu–le din mers darurile pe care le aduna cu de–a sila de la sponsori.

Seara de seara, ii vedem falnici, impacati si impliniti, simuland compasiune in fata unor copii care au nevoie de altceva.


 Locuri de munca

Cauti un loc de munca?
Oferi un loc de munca?

Scrie la ziaruldegarda@yahoo.com

 
 La multi ani!

Numarul urmator al Ziarului de Garda va aparea la 11 ianuarie 2007.
Echipa de Garda Va doreste un an mai bun!

 Prima pagina 

Click pentru a descarca
prima pagina a Ziarului de Garda

 Politic
Ce–ti doresc eu tie?
Cetatenia Romaniei!

imagine

Comisia Comunitatilor Europene catre Parlamentul UE
Strategia de Extindere pentru perioada 2006—2007

Punctul 5.2. Tarile candidate

Croatia — Negocierile au inceput cu bine. Croatia a intreprins multi pasi pentru adaptarea legislatiei.

Turcia — Turcia a contnuat sa progreseze in reforme. Sunt necesari pasi concreti pentru normalizarea relatiilor cu statele UE.

Macedonia — Eforturile de reformare trebuie facute in conditii de consens politic. Progresul trebuie facut mentinut si in actiunile determinate de aderare.

Punctul 5.3. Tarile potential candidate

Albania — Albania a continuat sa contribuie pentru stabilitate in zona, mai ales prin pozitia sa fata de statele vecine.

Bosnia si Hertegovina — Perspectiva europeana este cruciala pentru incurajarea reformelor economice si politice, cum ar fi reformarea politiei.

Muntenegru — Muntenegru are sansa sa solutioneze problemele dezvoltarii in cadrul programului de pre–aderare la UE. Ar trebui sa fie acordata prioritate reformei judiciare.

Serbia — Serbia a inregistrat succese in stabilizarea economica dupa privatizare. Serbia trebuie sa ia atitudine constructiva fata de Kosovo.

Kosovo — UE va continua sa aiba un rol major in definitivarea statutului si implementarea acestuia, in cooperare cu Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.

Bruxelles, 8.11.2006

Moldova lipseste din planurile de extindere a UE !

 Sondaj

 Stirea de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com