Nr. 111 (21 decembrie 2006)


 Investigatii

Banii Teleradio–Moldova
in conturi anonime
Firme anonime au incasat zeci de mii de lei de la Teleradio–Moldova Continuare 

Scenariul de la TVM, repetat la Antena C
Luni, 18 decembrie, instanta de judecata a sectorului Centru urma sa pronunte decizia in cazul fostilor angajati ai Companiei Teleradio–Moldova Continuare 

De ziua lor, politistii au ramas fara salarii
La 28 noiembrie 2006, Guvernul a propus Parlamentului spre adoptare Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii bugetului de stat pe anul 2006. Continuare 

Banii Teleradio–Moldova in conturi anonime

Directorul "Teleradio Moldova", Ilie Telescu, este acuzat de actualii si fostii angajati ca a incalcat de mai multe ori legislatia si a prejudiciat interesele angajatilor, precum si bugetul de stat. Raportul Curtii de Conturi asupra activitatii acestei structuri pentru perioada 2004–2005 confirma aceste incalcari.

Desi este finantata completamente din bugetul de stat si acumuleaza in paralel venituri din publicitate, avand cele mai ridicate preturi pentru audiovizualul din Moldova, managementul companiei a cauzat prejudicii la capitolul finante. Pierderile Companiei "Teleradio–Moldova" in urma activitatii economico–financiare din primele 9 luni ale anului 2005 au constituit circa 3 milioane lei.

Sute de dolari pentru un minut de publicitate

Or, in timp ce pentru aceasta perioada Compania a planificat venituri de peste 11 milioane lei, in realitate au fost acumulate venituri in suma de vreo 7 mln lei, ceea ce reprezinta circa 60 la suta fata de plan. Amintim ca un minut de publicitate TV costa 250 dolari americani si ca pauzele publicitare la televiziunea in cauza sunt destul de pline. Totodata, Vitalie Cojocaru, seful Departamentului Publicitate si Marketing al Televiziunii, ne–a declarat ca nu va accepta orice oferta publicitara, mai ales daca e vorba de o revista de analiza politica, chiar daca s–ar plati bani buni.

Raportul Curtii de Conturi mai arata ca la Compania "Teleradio–Moldova" s–au admis cazuri de neinregistrare in termene legale a veniturilor in actele de evidenta contabila. Astfel, in perioada august–decembrie 2004, Compania "Teleradio–Moldova" a prestat servicii de publicitate firmei S.R.L. "Victal–Grup" in suma de 217,2 mii lei, care au fost inregistrate in evidenta contabila in luna ianuarie 2005. Serviciile de publicitate in suma de 95,6 mii lei, prestate S.R.L. "Azmol Company", nu au fost inregistrate in evidenta contabila pana la momentul finalizarii controlului.

Ca urmare a nerespectarii prevederilor Legii contabilitatii, la finele anului 2004 suma veniturilor Companiei a fost diminuata cu 342,8 mii lei, iar la 01.10.2005 veniturile neinregistrate in evidenta contabila au atins cifra de 729,3 mii lei.

Din cauza controlului ineficient asupra modului de acordare a serviciilor de publicitate, Compania "Teleradio–Moldova" a inregistrat datorii debitoare si creditoare, respectiv, in suma de 453 mii lei si 851 mii lei.

Astfel, in anul 2004, precum si in primele 9 luni ale anului 2005, la Compania "Teleradio–Moldova" managementul in domeniul de acordare a serviciilor de publicitate a fost exercitat la un nivel nesatisfacator, conchid expertii Curtii de Conturi.

Filme de sute de mii de lei, contrar legii

Compania publica a fost prejudiciata si la alte capitole. La contractarea de marfuri si servicii au fost admise cazuri de incalcare a prevederilor Legii achizitiei de marfuri si servicii pentru necesitatile statului. Cea mai mare suma a fost consumata contrar regulamentelor la achizitionarea unor filme.

Potrivit contractului cu o firma numita "Victal–Grup", a fost prevazuta achizitionarea dintr–o singura sursa a filmului serial "Incantesimo" in suma totala de peste 90 mii lei. La scurt timp, Compania a mai incheiat cu acest agent economic 18 contracte de achizitionare a filmelor in suma totala de circa 140 mii lei, astfel suma pentru procurarea unui tip de marfuri fiind divizata in sume mai mici, evitandu–se procedurile de achizitie stabilite de legislatie. Astfel, conducerea "Teleradio–Moldova" a incalcat legea, care prevede ca un contract de achizitie se incheie pentru intreaga suma de bani publici atribuiti achizitiei unui anumit tip de servicii, fara sa aiba dreptul la divizarea unui pachet de servicii in contracte separate in scopul de a aplica o alta metoda decat cea prevazuta de lege.

Un contor la 10 preturi

Un alt caz de incalcare a legislatiei s–a produs la procurarea de catre conducerea companiei a unui contor de evidenta a energiei termice. Compania "Teleradio–Moldova" a platit firmei "Inovatec" peste 60.000 lei pentru procurarea si instalarea acestuia. Desi alte companii care comercializeaza si instaleaza contoare pentru energia termica ne–au declarat ca un contor nu poate costa mai mult de 10.000 de lei, iata ca aceasta companie publica a gasit o firma careia i–a platit de vreo 6–10 ori mai scump. Am incercat sa discutam cu conducerea firmei despre acest contor, dar la serviciul 1188 ni s–a spus ca o asemenea firma nu exista. Nu se stie cum a gasit–o in acest caz conducerea "Teleradio Moldova", cert este ca Curtea de Conturi a gasit in aceasta tranzactie mai multe nereguli. "Cu toate ca firma "INOVATEC" a primit banii in avans in termenele stabilite, aceasta nu si–a indeplinit obligatiunile fata de Compania "Teleradio–Moldova" de livrare a marfii si de efectuare a lucrarilor de instalare in termen de 30 de zile de la data incasarii mijloacelor banesti la contul de decontare." Curtea de Conturi a mai inregistrat nereguli la utilizarea aparatelor de casa in cadrul companiei, la utilizarea combustibilului si in multe alte cazuri, ajungand la concluzia urmatoare: "pe parcursul anului 2004 si in 9 luni ale anului 2005 la Compania "Teleradio–Moldova" managementul a fost exercitat la un nivel necorespunzator; nu s–au realizat veniturile planificate ale institutiei; s–a incalcat modul stabilit de achizitie de marfuri, lucrari si servicii; s–a admis reflectarea incorecta in evidenta contabila a operatiunilor financiare."

Brejnev vs "Antena C"

"De cate ori pleca in Europa cu trenul, se oprea mai intai la Chisinau. Apoi, cu o escorta, pleca la Ungheni, unde lua pranzul, organizat la cel mai inalt nivel. Aici, intr–un local special construit pentru ghensek, Leonid Ilici prefera sa se odihneasca, inainte de a–si continua drumul prin alte tari. Despre toate acestea, in emisiunea "Focus", din 19 decembrie, ora 18.20, la TV Moldova", spune site–ul www.trm.md.

Nici un cuvant despre "Antena C" si "Euro TV".


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com