Nr. 10
30 septembrie 2004


Foto autor

Ileana Rusu

PCRM are nevoie de recensamantul general mai mult ca oricine

Dupa 15 ani, puterea comunista "deschide usa viitorului"

La 5 octombrie curent, in R. Moldova a demarat recensamantul general al populatiei. Este primul, de la declararea suveranitatii si independentei si se desfasoara cu sloganul "Deschide usa viitorului tau". Recensamantul se va incheia la 12 octombrie. Conform standardelor europene, evenimentul ar fi trebuit sa se desfasoare acum cinci ani. In 2004, acesta a fost posibil doar la insistenta organismelor internationale.

Fortele politice de opozitie sustin ca recensamantul nu este altceva decat o posibilitate ascunsa de propaganda electorala in favoarea actualilor guvernanti. Potrivit lor, specialistii principali, antrenati la "deschiderea usilor", sunt persoane importante din staff–urile raionale si teritoriale ale PCRM.

Anchete completate cu creion simplu

Desi au trecut doar doua zile de la demararea actiunii, la redactia Ziarului de Garda au parvenit sesizari de la numerosi cetateni care afirma ca recenzorii completeaza anchetele… cu creion simplu. Maria Strajescu, vice–director general al Departamentului Statistica si Sociologie (DSS) ne–a comunicat ca cetateanul este in drept sa ceara de la recenzor sa verifice ancheta completata. "Daca va fi nevoie, sa insiste chiar", a precizat sursa oficiala.

In contextul recensamantului, a venit cu un apel catre populatie si presedintele Vladimir Voronin, care crede ca "recensamantul general al populatiei constituie unica modalitate de a cunoaste caracteristicile unui stat. Recensamantul ne va permite sa intelegem, pe o baza de date concrete, ce reprezinta R. Moldova astazi, la inceputul secolului XXI. Numai chestionandu–l pe fiecare, vom reusi, figurat vorbind, sa realizam un portret colectiv al populatiei tarii noastre, care ne va permite sa ne cunoastem obiectiv pe noi insine si sa adoptam hotarari juste si fundamentate privind economia, sfera sociala, cultura, alte domenii ale vietii".

Persoanele informate, credem noi, isi pot imagina cu greu cam ce imagine isi va crea satul global despre R. Moldova in urma acestui recensamant. Or, milionul de cetateni, dus de acasa, au contribuit deja la constituirea in lume a unei opinii publice speciale despre statul nostru. Vor fi sau nu inclusi si ei in numarul final al locuitorilor statului? Maria Strajescu ne–a spus ca informatii despre acestia vor prezenta ceilalti membri ai familiei, ramasi acasa. "Evident, pana la urma, vor fi doar intrebari fara raspunsuri", a mai adaugat ea. O alta problema o constituie statutul cetatenilor fara locuri stabile de trai. Sursa avizata a declarat ca persoanele vor fi recenzate la locul de trai, indiferent daca acesta este permanent sau provizoriu.

Potrivit regulamentului cu privire la recensamantul general si in conformitate cu legislatia R. Moldova, recenzorii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea cu caracter personal a anchetelor. Daca, insa, tinem cont de faptul ca o buna parte din recenzori sunt studenti si nu sunt supusi unei verificari minutioase prealabile, confidentialitatea s–ar putea sa fie pusa sub lovitura.

Apa de baut

Atat presedintele Voronin, cat si dna Strajescu au infirmat declaratiile partidelor de opozitie. Seful statului afirma ca desfasurarea recensamantului nu constituie o actiune politica. Ba dincontra, sustine el, in urma recensamantului vom afla exact daca avem sau nu destui medici, in ce masura nu ne ajunge apa de baut de buna calitate, unde si de cati invatatori si de cate scoli superioare avem nevoie, in ce localitati trebuie sa construim, in primul rand, drumuri si conducte de gaze naturale… Seful statului n–a precizat insa in ce masura rezultatele si desfasurarea recensamantului va ajuta PCRM–ul la urmatoarele alegeri generale. Maria Strajescu si–a intemeiat infirmarea precizand ca "departamentului i–a fost foarte greu sa gaseasca numarul necesar de recenzori", motiv pentru care au angajat chiar si studenti.

In desfasurarea actiunii a fost implicata si politia.

Potrivit datelor prezentate de Comisariatul general de politie Chisinau, a fost elaborat un plan comun al actiunilor profilactice si de monitorizare a sectoarelor criminogene. De asemenea, organele de drept vor asigura paza sediilor in care vor fi pastrate actele recensamantului si transportarea lor la comisia pentru recensamantul populatiei. Ieri dimineata, surse din cadrul DSS nu dispuneau de nici o informatie despre incalcarile procesului de recensamant. Mentionam ca pentru efectuarea recensamantului au fost antrenate 15535 de persoane, inclusiv 12101 recenzori. Fiecare recenzor va chestiona cate 350 de persoane in sectorul urban si 300 de persoane – in sectorul rural. Au fost create 338 de circumscriptii, 2473 sectii si 10994 sectoare de recensamant. Ala Ciorici, specialist principal in relatii cu publicul de la DSS, a spus ca recensamantul populatiei R. Moldova este monitorizat de o misiune din sase experti ai Consiliului Europei si un grup de 30 de observatori din peste 20 de tari. Pentru efectuarea recensamantului, de la bugetul de stat au fost alocate 27 mil. lei. 50 la suta din aceste mijloace vor fi compensate de guvernele Suediei si Marii Britanii.

Amintim ca ultimul recensamant general al populatiei R. Moldova s–a desfasurat in 1989. Atunci numarul total al populatiei era de 4,335 milioane de locuitori.


Psihotrope pentru suicid
In 97 la suta din cazuri, pentru suicid sunt folosite substante psihotrope. Continuare 

PCRM are nevoie de recensamantul general mai mult ca oricine
La 5 octombrie curent, in R. Moldova a demarat recensamantul general al populatiei. Este primul, de la declararea suveranitatii si independentei si se desfasoara cu sloganul "Deschide usa viitorului tau". Continuare 

Tarlev si bin Laden au merite similare
In fiecare an, Institutul International al Biografiilor din SUA (American Biographical Institute Board of International Research) acorda titlul de "Om al Anului" ("Man of the Year"). Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com