Nr. 10
30 septembrie 2004
Forum   
Redactia
Arhiva   


Foto autor

Ileana Rusu

Spuneti adevarul!

Marti am fost vizitati la redactie de cititorul nr. 1 al Ziarului de Garda, Igor Ursu. Mesajul lui pentru cititori, dar si pentru toti cetatenii, a fost unul concis si clar. "La 5 octombrie, cand va incepe recensamantul populatiei, ii chem pe toti cei chestionati SA SPUNA ADEVARUL despre cine suntem. Acum a venit momentul sa recunoastem ca suntem romani. Astfel, vom sustine si in continuare lupta impotriva regimului comunist".

"Racket" moldovean pe taramul italian

Despre faptul ca unii dintre moldovenii plecati ilegal la munca peste hotare au devenit criminali in serie, ne informau, acum cateva luni, agentiile mondiale de presa. Din aceasta cauza, mai multe tari europene si ex–sovietice, in care au ajuns conationalii nostri, au inceput expulzarile. Printre acestea, se numara si Rusia, tara in care a fost inregistrat cel mai mare numar de moldoveni aflati ilegal. In acelasi context, in posta Ziarului de Garda a sosit o scrisoare de la Ion Lungu, originar din raionul Hancesti, locuitor legitim al orasului Bologna din nordul Italiei.

"A devenit o moda printre moldovenii de aici sa nu faca nimic. Pentru a supravietui, ei recurg la tehnici cunoscute inca pe timpul lui Kotovski. Grupati in bande de infractori, cate trei sau patru, inarmati cu pistoale, acestia bat la usile bietilor moldoveni si ii storc de banii agonisiti cu greu. De obicei, tinta lor sunt familiile care nu au permis de sedere si, respectiv, nu beneficiaza de nici un drept. Ei nu se pot adresa politiei, deoarece, in momentul in care depun cererea, sunt verificati si expulzati", ne scrie dl Lungu. El se afla in Italia de mai bine de patru ani, impreuna cu sotia si cele doua fiice. Un grup din patru barbati, pe doi dintre care ii si cunoaste, fiind din satul vecin, au batut si la poarta casei lui, cerand, "pentru protectie", suma de 2 mii dolari. "Din fericire, sunt deja cetatean al Italiei si am depus de urgenta cerere la politia din oras. Am fost informat ca a demarat deja o ancheta de urmarire. Un alt satean de–al meu, insa, a fost nevoit sa le dea suma de 500 dolari", mai adauga cititorul nostru. El mai scrie ca situatia e si mai grava in cazul unor femei care, in "schimbul protectiei", sunt obligate sa se prostitueze. Nici ministerul de Interne de la Chisinau nu poate interveni in lichidarea gruparilor de "racket" din Italia, constituite din moldoveni.


Un "Metro" de Europa
Edificarea la Chisinau a Centrului Comercial "Metro", care urmeaza sa fie dat in exploatare la 9 decembrie curent, a starnit mare zarva intre primarul capitalei Serafim Urecheanu si Cabinetul de ministri. Continuare 

Spuneti adevarul!
Marti am fost vizitati la redactie de cititorul nr. 1 al Ziarului de Garda, Igor Ursu. Mesajul lui pentru cititori, dar si pentru toti cetatenii, a fost unul concis si clar... Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com